Na najlepszą pizzę trzeba wybrać się do Neapolu – w cieniu Wezuwiusza od wieków wypieka się ten włoski placek! Dodatki – do wyboru, do koloru, ale najlepiej zamówić tradycyjną neapolitańską, dumę mieszkańców i mistrzów pizzy.

Włochy ojczyzną pizzy

Każdy wie, że pizza pochodzi z Włoch, ale nie każdy zna dokładnie jej historię. Otóż za miejsce jej narodzin uznaje się Neapol, miasto w pobliżu słynnego Wezuwiusza. Co prawda podobne wypieki jadało się już w starożytności – w Egipcie ludzie jadali placki z mąki i wody. Dopiero Grecy dodali cebulę i zioła, lecz mimo to wypieki nie miały z pizzą za wiele wspólnego.

Klasyczka pizza wywodząca się z Włoch to połączenie cienkiego ciasta ze wspaniałymi dodatkami – produktami wysokiej jakości. Są to świeże pomidory, zioła oraz mozzarella. Tak – tradycyjna neapolitana zawiera jedynie te trzy dodatki w kolorach włoskiej flagi. Biedni ludzie jadali skromnie i korzystali z prostych przepisów, ale za to na pożywne dania.

Pierwsza na świecie pizzeria powstała w Neapolu – był to 1830 rok. W końcu przestała być potrawą biedoty, a trafiła aż na włoskie dwory! Jej kariera przybrała zaś zawrotne tempo! Tam opracowano jeszcze lepszą recepturę i zaczęto wykorzystywać także inne dodatki. Mimo to za najsłynniejsze pizze wciąż uznaje się te dwie proste, czyli Neapolitanę oraz Margerithę.

Dziś popularna jest na całym świecie, choć w różnych odmianach – pizza amerykańska ma niewiele wspólnego ze swym włoskim pierwowzorem.

(KKW / Fot. Pixabay/cc0)