Mimo że włoskie lody kojarzą nam się z lodami z automatu, nic bardziej mylnego – tradycyjne lody gałkowe zachwycają smakiem, aromatem i konsystencją. Zdecydowanie polecamy ten deser podczas włoskich wojaży!

Najlepsze lody? We Włoszech!

We Włoszech lody są niezwykle popularne – jak tiramisu, spaghetti czy pizza. Tradycyjnie wyrabiane składają się jedynie z owoców, mleka, śmietanki oraz cukru. Nie ma w nich chemii czy sztucznych dodatków, barwników i aromatów. Takie lody mają nawet wiele zalet! To między innymi niska kaloryczność jak na deser – w 100 g jedynie około 150 kcal, poprawienie nastroju, regulowanie ciśnienia krwi, podniesienie odporności. Warto je spożywać także dla ochłody, podczas upałów.
Gelato – włoska tradycja
We Włoszech lody zjecie niemal wszędzie i trudno trafić na niesmaczne. Włosi w przypadku „gelato” często mówią o „packach”, nie zaś o „gałkach” – warto o tym pamiętać, składając zamówienie! Gelateria Riva w Lombardii powinna znaleźć się na Waszej mapie, jeśli podróżujecie po tym regionie. W Rivie skuszą Was stare receptury i domowy wyrób!
Jeśli włoska wyspa, to Sycylia
Pyszne lody zjemy ponadto w Palermo na Sycylii – wyjątkowo kremowe, o wspaniałej, lekkiej konsystencji. Polecamy m.in. o smaku pistacji oraz słonego karmelu – są fantastyczne, nic dziwnego, że panuje na nie moda. Lodziarni jest tu wiele, polecamy m.in. Fantasia Gelati, Tondo na wzgórzu czy też Gay Odin. Sycylia to jednak nie tylko lody – skuś się także na maślane croissanty, babkę rumową oraz neapolitańską poezję smaku, czyli fogliatella riccia. To wyjątkowe rożki nadziewane ricottą i pastą migdałową. A na obiad koniecznie skosztuj pizzę, w końcu Neapol to jej stolica! Po posiłku koniecznie zaś wypij gęste i aromatyczne espresso!
Włoskie lody w malowniczej Toskanii
W Toskanii zaś polecamy np. udać się do przepięknej Woltery, gdzie mieści się m.in. Gelateria Regia. To wspaniałe miasto kryje w sobie cudowne zabytki, poza tym sama panująca w nim atmosfera jest niezwykle klimatyczna. San Gimignano to kolejne toskańskie miasteczko, które koniecznie trzeba zobaczyć. Spacery można sobie nieco urozmaicić tradycyjnymi lodami – cukierni i lodziarni tu nie brakuje.
Warte szczególnej uwagi są na przykład dwa konkurujące ze sobą lokale, czyli położone na placu della Cisterna Gelateria Dell’Olmo oraz Dondoli. Oba zyskały liczne nagrody i wyróżnienia, do obu przybywają tłumy turystów pragnących sprawdzić, w której serwowane są lepsze pyszności. Cortona, słynne miasto dzięki książce i jej ekranizacji („Pod słońcem Toskanii”), to kolejne miejsce na naszej mapie. Gelateria Snoopy serwuje wspaniałe lody – to niemal poezja smaku.
Lody w Rzymie
Dla odmiany przenieśmy się też na lody do Rzymu. Można skusić się na lody na słynnym placu Piazza Navona. Włoskie gelato będą na pewno smaczne, ale czy zachwycające? Pamiętajmy, że w centrum miasta znajdują się kawiarnie słynne i drogie, niekoniecznie jednak najlepsze. Polecane zwykle w przewodnikach i przez pilotów wycieczek… W Rzymie jest m.in. Blue Ice, Gelateria Giolitti, Dei Gracchi, Fatamorgana itd.

KKw,fot.RitaE/Pixabay