A konkretnie w Neapolu. W każdym regionie można zjeść tę tradycyjną i słynną potrawę, ale za jej stolicę uznaje się właśnie Neapol.

Najlepsza pizza – oczywiście we Włoszech! A konkretnie?

Niedaleko Neapolu znajduje się Muzeum Pizzy. Działa od niedawna, ale zdobywa coraz się większe zainteresowanie – i miejscowych, i mediów, ale przede wszystkim turystów. W zasadzie każdy z nich wymienia włoską kuchnię jako jedną z najważniejszych dla niego atrakcji – tuż obok plaż, zabytków czy pogody.
Nie można było wyobrazić sobie lepszego miejsca na takie muzeum – Neapol to wybór wręcz oczywisty. To stolica pizzy, a corocznie tysiące turystów przybywa tutaj, aby zjeść wypieczone według tradycyjnego przepisu.
Także dla samych Włochów pizza neapolitańska to dużo więcej – jest ich dumą, symbolem regionu. Prawdziwą pizzę neapolitańską wypiekają mianowicie w piecu opalanym drewnem. Na wierzchu układa się wyborne pomidory z okolicznych pól oraz wysokiej jakości mozzarellę di Bufala, można dodać też zioła.
Receptura kształtowała się przez wieki – coś na wzór pizzy jadano już w czasach starożytnych. Wtedy były to nieduże placki z ciasta makaronowego, a potem drożdżowego.
Wycieczka do muzeum niedaleko Neapolu, będzie też świetną okazją, aby zwiedzić słynne miasto. Warto przejść się promenadą Caracciolo rozciągającą się nad zatoką, obejrzeć Starówkę i Katedry Świętego Januarego, wejść też do największego Narodowego Muzeum Archeologicznego. A przed podróżą do zamku Sant´Elmo wstąpić na pizzę!