Tradycja kulinarna Włoch liczy aż kilka wieków. Dodatkowo położenie tego kraju sprzyja rolnictwu, a więc i gotowaniu. W każdym regionie warto zakosztować innych smaków...

Kuchnia włoska – smaki regionów

Kuchnia włoska to jedna z najsłynniejszych kuchni świata. Jej wyróżnikiem jest dbałość o dobre jakościowo i naturalne produkty, mimo że przyrządzane dania oparte są na prostych przepisach. Właściwie każdy z dwudziestu regionów ma swoją kulinarną tradycję – wybrane z nich słyną z konkretnych dań, uwielbianych już na całym świecie.

Zwiedzanie zdecydowanie łączy się tutaj z ucztą smaków, z poznawaniem potraw regionu, nie tylko zabytków. Równie często jak do muzeum czy na zwiedzanie warto wybrać się do lokalnych restauracji. Są też potrawy, które zjecie w całym, kraju, ale zdecydowanie się one od siebie różnią, np. pizze czy ryby. Gatunek i sposób przyrządzania ryb czy mięs charakterystyczny jest dla regionu.

Przykładem jest także pizza. Wywodzi się z Neapolu, chociaż sławę zyskała w Ameryce. Wielu twierdzi jednak, że jest to zupełnie inne danie czy nawet wypaczenie tradycji i smaku. Klasyczna włoska Margherita z pomidorami, serem Mozzarella oraz przyprawami to jej podstawowa wersja i można ją zjeść w każdej włoskiej knajpce.

Włochy słyną też z lasagne, spaghetti bolognese, tortellini, ravioli oraz rozmaitych makaronów, ryb i owoców morza. W regionach górskich jada się zaś mięsa (np. dziczyznę), risotto i grzyby. Wielkim skarbem Włochów są także sery!