Jeśli jesteś we Włoszech i masz ochotę zjeść prawdziwą pizzę, możesz mieć problem. Trzeba wiedzieć, gdzie się udać – w końcu pizzerii i restauracji tu nie brakuje! Podstawowa zasada mówi – jadaj tam, gdzie miejscowi. Druga zaś – tam, gdzie jest dużo turystów.

Jak rozpoznać najlepszą pizzę?

Wbrew pozorom te banalne zasady zwykle się sprawdzają – jeśli w lokalu jest dużo ludzi, jedzenie jest świeże, smaczne i w przystępnej cenie. Miejscowi znają swoje miasto świetnie i zwykle jadają w barach, do którego turysta nie wchodzi – np. ze względu na wystrój. Warto popatrzeć nie tylko na aranżację wnętrza…

Włosi twierdzą, że najlepszą pizzę można zjeść na południe od Rzymu. Żadna inna nie dorównuje pizzy z okolic Neapolu – ta jest chrupiąca, ale zarazem miękka; po prostu idealna. Dzięki dodatkom i ziołom zaś niezwykle aromatyczna! Nie bez powodu pizzaioli z okolic Neapolu są chętnie zatrudniani na całym świecie.

Ciasto powinno być cienkie jak pergamin – wtedy czuć bogactwo smaków i sos pomidorowy. Należy przygotować je dzień wcześniej, aby spokojnie wyrosło. Dzięki temu będzie lekkie. Ważne są też dodatki – koniecznie świeże i z umiarem! Nie bez powodu neapolitana ma raptem trzy! Ważna jest jakość składników, nie zaś ilość. Ważne są ponadto zioła, które pobudzają zmysły.

(KKW / Fot. Pixabay/cc0)